Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022 μίλησε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ με τον τίτλο «Δουλειές Ξανά».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».

Σε πορεία αποκλιμάκωσης η ανεργία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ανεργία έπεσε στο 12,8% από το 17,2% και έκανε λόγο για την «ταχύτερη και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη δημιουργία παραπάνω από 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια απασχολούμενους.

Όπως τόνισε αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε πολλές προκλήσεις και κρίσεις, σε ένα δυσμενές και δυσχερές διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων στην πανδημία.

«Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν γιατί είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ισπανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι εκτός από την ανεργία είναι διαχρονικό το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών σε συνθήκες που η χώρα δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια.

Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως από τη μείωση των φόρων και των άλλων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται». Η ακρίβεια χρειάζεται οργανωμένη πανευρωπαϊκή αντίδραση, συνέχισε.

«Γνωρίζω καλά πόσο ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2022.

«Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών ως προς αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η απάντησή του σε όσους εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι πως «η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».

Ο ΟΑΕΔ μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε:

«Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».
Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. «Κι όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές αλλά για δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν είχαν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να απαντήσουμε.

«Είναι πρόκληση εθνική. Όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας, αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατ. κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησε τους εργαζόμενους. Δεν πέτυχε το βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο όπου οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να ελέγχονται και να αμείβονται βάσει στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάστασή των καταρτιζόμενων».

Επισήμανε ότι πάνω από τους μισούς ανέργους στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 90% από αυτούς παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα που ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης, και σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια πού θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook