«Σε συνθήκες πανδημίας και με αυτήν να παρουσιάζει έξαρση κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό να πιέσουν το κράτος να καταργήσει τον εαυτό του αποδεχόμενο τις εκβιαστικές απαιτήσεις ενός κατάδικου τρομοκράτη...»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, μέσω του Bigpost, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπερασπίζεται τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πανδημία. Εμφανίζεται αισιόδοξος πως «με βοηθό το εμβολιαστικό πρόγραμμα» θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα, κατηγορεί τα κόμματα της αριστεράς πως «κλείνουν το μάτι στην παραβατικότητα με μόνο γνώμονα τον μικροκομματικό όφελος» και μιλά για τις επερχόμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 1400 ΜΕΘ. Πώς γίνεται όμως οι κλίνες να είναι γεμάτες με 500 διασωληνωμένους;

Δεν βλέπω τι σχέση έχουν τα δυο μεγέθη. Όπως ξέρετε ακόμη και σε χώρες όπου τα εθνικά συστήματα υγείας είναι πολύ πιο αναπτυγμένα από το δικό μας όπως πχ. Μ. Βρετανία, δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακριβώς γιατί σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πολλές φορές η ζήτηση για κρεβάτια ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Είδατε πχ τι τρομερή διάσταση πήρε το θέμα στη Γαλλία. Και στην αρχή της πανδημίας στην Ιταλία και στην Ισπανία. Πολύ απλά δεν υπήρχαν πολλά κρεβάτια ΜΕΘ για αυτό είδαμε στην Πορτογαλία να αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς στο εξωτερικό για νοσηλεία και αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι στον αντίποδα αυτών των τραγικών καταστάσεων. Γιατί στην Ελλάδα αφενός δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη υποδομή στις ΜΕΘ, η οποία πριν δεν υπήρχε και τώρα θα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Και επειδή αφετέρου, και αυτό είναι το σημαντικότερο, στην Ελλάδα δεν ζήσαμε, δεν ζούμε και δεν θα ζήσουμε τις δραματικές συνθήκες που συνέβησαν αλλού, όταν υπήρχε ανάγκη κρεβατιών ΜΕΘ και αυτά δεν είναι διαθέσιμα. Αυτό είναι το σημαντικό και να μην το ξεχνάμε. Και κανένας παραπλανητικός αριθμός δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα.

Ποια η θέση σας για τις καταγγελίες της κας Κοτανίδου πως η επιτροπή των Λοιμοξιόλογων δεν λειτουργεί σωστά;

Επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω καθόλου την άποψη της ειδικού και καταξιωμένης λοιμοξιολόγου κας Κοτανίδου. Άλλωστε δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε αρμόδιος για να αξιολογήσω τα όσα είπε. Φαντάζομαι ότι και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα έχουν τη δική τους άποψη για τα ζητήματα της πανδημίας. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι την ώρα της μάχης ο στόχος όλων οφείλει να είναι ένας και μοναδικός. Να συνδράμουμε, ώστε να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πότε θα ξανανοίξουν οι δραστηριότητες, το εμπόριο, η εστίαση και τα σχολεία;

Κοιτάξτε, αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης όλα αυτά θα είχαν ήδη γίνει. Και άλλωστε είδατε ότι η Ελλάδα κρατήθηκε ουσιαστικά ανοικτή για όλη την εμπορικά και συμβολικά σημαντική εποχή των Χριστουγέννων, πράγμα που δεν συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης και επίσης θα θυμάστε ότι το καλοκαίρι, ζήσαμε επίσης μια περίοδο στην πράξη χωρίς κανένα περιορισμό ενώ αυτό για πολλές άλλες χώρες ήταν άπιαστο όνειρο. Πράγμα που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση όχι απλώς θέλει τη χώρα στην πιο εγγύτερη πορεία προς την κανονικότητα αλλά ότι έχει σχέδιο για αυτό. Και αυτή την επιστροφή στην πραγματικότητα την επέτυχε και τα Χριστούγεννα αλλά και πραγματικά για όλη την περίοδο του καλοκαιριού και το μεγαλύτερο μέρος του φθινοπώρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα της αναζωπύρωσης της πανδημίας, η οποία επί του παρόντος δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και πρακτικά και όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αυτό ακριβώς κάνουν, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, δηλαδή προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Όμως μην αμφιβάλλετε, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Σύντομα με βοηθό το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα θα επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και τελικά θα κερδίσουμε τη μάχη.

Θεωρείτε πως η αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη;

Δεν τίθεται ζήτημα αν έχει μερίδιο ευθύνης ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιόρρυθμη, μοναδική θα έλεγα, κατάσταση σε σχέση με τα ζητήματα της παραβατικότητα στις δημόσιες συναθροίσεις. Και αλλού γίνονται διαδηλώσεις και αλλού γίνονται διαμαρτυρίες και άλλου υπάρχουν εντάσεις, σίγουρα δεν είμαστε εμείς που ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Πού είναι η διαφορά όμως; Στις άλλες χώρες όταν συμβαίνουν αυτά -και μοιραία πολύ συχνά παραβιάζεται ο νόμος- κανείς δεν βγαίνει να αρχίσει τα μισόλογα και τα «ναι μεν αλλά» σε σχέση με την παραβίαση του νόμου. Γιατί σε μια δημοκρατία ο νόμος είναι και θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος. Δυστυχώς όμως εδώ έχουμε κάποια κόμματα, πόσο μάλλον το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν βέβαια και άλλα κόμματα τα οποία για να φανούν αρεστά σε κοινωνικές δυνάμεις που τα στηρίζουν, βάζουν νερό στο κρασί τους σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου. Κοιτάξτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή γύρω μας. Σε συνθήκες πανδημίας και με αυτήν να παρουσιάζει έξαρση κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος με σκοπό να πιέσουν το κράτος να καταργήσει τον εαυτό του αποδεχόμενο τις εκβιαστικές απαιτήσεις ενός κατάδικου τρομοκράτη. Και πάρα ταύτα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ουδόλως καταδικάζουν αυτά τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αλλά και για δημοκρατία δημόσια φαινόμενα, αλλά αντίθετα κλείνουν το μάτι στην παραβατικότητα με μόνο γνώμονα τον μικροκομματικό όφελος. Έτσι όμως δεν μπορεί να υπάρχει κράτος δικαίου ούτε και το ελάχιστο επίπεδο τάξης που απαιτείται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να ζούμε. Και δυστυχώς αυτά δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτή η ανοχή προς την παραβατικότητα αποτελεί διαχρονική στάση της ευρύτερης αριστεράς και κάποτε θα πρέπει να βάλουμε τελεία και παύλα σε αυτή την κατάσταση η οποία υπονομεύει το πολίτευμα.

Ποια η αίσθησή σας για τις νέες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία; Ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση;

Η στάση της κυβέρνησης είναι γνωστή και πάγια. Αντίθετα με όσα η Τουρκία προβάλλει παραπληροφορώντας τον διεθνή τύπο, η κυβέρνηση δεν έχει εισέλθει σε μια φάση διαπραγμάτευσης μαζί της. Απλά αυτό που διερευνούμε, και αυτό σημαίνουν οι διερευνητικές επαφές, είναι ένα πλαίσιο εντός του οποίου να μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά δεν θα συζητήσουμε επί παντός του επιστητού όπως ζητάει η Τουρκία και θέλει να επιβάλει με μέσον τις απειλές πολέμου. Θα συζητήσουμε για το μόνο υπαρκτό, με βάση το διεθνές δίκαιο, αντικείμενο συζήτησης το οποίο υπάρχει, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Και αν το πλαίσιο αυτό βρεθεί και αν τελικά διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Ακριβώς γιατί έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και επειδή τελικά το μόνο που ζητάει είναι η εφαρμογή του. Και με την έννοια αυτή, ακόμη και μια μελλοντική προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης -την οποία προσωπικά απεύχομαι, γιατί θα προτιμούσα να συμφωνήσουμε παρά να διαφωνήσουμε με τους γείτονες μας, πάντως ακόμη και μια τέτοια προσφυγή και πάλι θα μπορούσε να επιχειρηθεί με την εύλογη προσδοκία της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Και με την έννοια αυτή όπως έχω ξαναπεί, παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Χτίζουμε συμμαχίες επενδύουμε στον διεθνή διάλογο, έχουμε σύμμαχο μας το διεθνές δίκαιο. Αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook