«Εγώ έχω προτείνει από την αρχή, πριν από 3 μήνες, ότι όταν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν με προκαθορισμένα ραντεβού όπως ακριβώς δουλεύουν τα κομμωτήρια».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλά στο Bigpost για το πόσο μας καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, τι μέλλει γενέσθαι με την έξαρση κρουσμάτων, θεωρεί πιθανό ένα νέο λοψκδοςν, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται οι δημόσιες συναθροίσεις των 100 ατόμων καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ο έγκριτος επιστήμονας τονίζει ότι το άνοιγμα της εστίασης είναι πολύ μακριά, και θα έπρεπε οι πολίτες να ψωνίζουν με προκαθορισμένο ραντεβού.

Τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν όσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού;

Τα μέχρι στιγμής προκαταρτικά δεδομένα δείχνουν ότι μας καλύπτουν, βεβαίως τα δεδομένα αυτά τα έχουμε πάρει σε εργαστήρια, δοκιμάζοντας τα αντισώματα ουσιαστικά που παράγονται σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, εναντίον αυτών των νέων στελεχών. Φαίνεται ότι προς το παρόν είναι αποτελεσματικά, παρ’ ότι η συνολική ανοσολογική απόκριση που έχουν οι εμβολιασμένοι, δεν γίνεται μόνο μέσω αντισωμάτων, αλλά και μέσω κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, των λεμφοκυττάρων, που δεν μπορούμε να το μετρήσουμε εύκολα, με τις εργαστηριακές μεθόδους που έχουν ήδη γίνει. Άρα είναι πιθανότερο, στην πραγματικότητα, το εμβόλιο να είναι ακόμα πιο ασφαλές, απ’ ότι οι απλές εργαστηριακές μέθοδοι που έχουμε χρησιμοποιήσει .

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είχε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και κατόπιν νόσησε. Πόσο προστατευμένοι είμαστε τελικά, ακόμα και αν κάνουμε το εμβόλιο;

Αυτό δεν λέει κάτι. Ο κ. Εξαδάκτυλος είχε εμβολιαστεί στις 13/1, πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες δύο εβδομάδες, που αρχίζει να γίνεται πλέον εμφανής η ανοσολογική απάντηση ότι είχε κολλήσει, άρα λοιπόν σημαίνει ότι είχε εκτεθεί στον ιό μία περίοδο που το εμβόλιο δεν είχε προλάβει καθόλου να κάνει ανοσολογική απάντηση στον οργανισμό. Και για αυτό λέμε ότι ένας άνθρωπος είναι προστατευμένος, όταν κάνει την 2η δόση, και ιδίως έχει περάσει και μια εβδομάδα κατόπιν. Δεν λέει κανένας ότι έχει πλήρη προστασία από τις πρώτες 7 ημέρες που το κάνει, γιατί ο κ. Εξαδάκτυλος, είχε ήδη 7,8 μέρες από την 1η δόση του εμβολίου. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη αυτό που συμβαίνει στον κ. Εξαδάκτυλο, στις 14 με 15 μέρες το εμβόλιο αρχίζει να έχει ανοσολογική απάντηση και μειώνει περίπου στο μισό την πιθανότητα να εμφανίσω κλινικά τον ιό.

Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown και τι να αναμένουμε με το πολυπόθητο άνοιγμα εστίασης;

Είναι πάρα πολύ πιθανό να πάμε σε 3ο lockdown γιατί υπήρξαν κινήσεις μεγάλου ενθουσιασμού, εξόδων, δεν είναι εύκολο στον συνωστισμό όλοι οι άνθρωποι να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Χθες τα κρούσματα ήταν αρκετά αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, και για πρώτη φορά από το ποσοστό θετικότητας κάτω από το 2%, έχουμε φτάσει στο 3% και αυτό είναι για 2η συνεχόμενη ημέρα, ελπίζω να μην συνεχίσει αυτή η ανοδική πορεία. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί, ειδικά τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία, χωρίς βεβαίως τα σχολεία να είναι το πιο δύσκολο από όλα.

Νομίζω η εστίαση θα πάει πολύ μακριά. Τα γυμνάσια ωστόσο και τα λύκεια δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι και θα ανοίξουν από εβδομάδα.

Πόσο μακριά, πέρα και από τον Μάρτιο;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει. Όλο αυτό εξαρτάται και από την δική μας συμπεριφορά, η οποία είναι απρόβλεπτη. Δεν φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βγήκαν να ψωνίσουν στην Ερμού είχαν τόσο επείγουσα ανάγκη να πάρουν κάτι την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα μαγαζιά. Δεν ήταν χωρίς ρούχα όλοι αυτοί.

Από την άλλη κ. Καθηγητά είναι λάθος ότι στηρίζουμε τους μαγαζάτορες που τόσο καιρό έμειναν κλειστοί;

Δεν λέω να μην τους στηρίξουμε, αλλά από το να κάνουμε τον τζίρο σε μία ημέρα, ας τον κάνουμε σε μία εβδομάδα! Και να μοιράσουμε τον κόσμο που πηγαίνει να μην συνωστίζεται. Ίδια χρήματα θα βγάλουν οι μαγαζάτορες. Δεν γίνεται να τα καταναλώσουμε όλα από το πρώτο Σάββατο!

Δηλαδή συμφωνείτε με την εφαρμογή χρονομέτρησης που συζητείται για τον κόσμο που ψωνίζει;

Εγώ έχω προτείνει από την αρχή, πριν από 3 μήνες, ότι όταν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν με προκαθορισμένα ραντεβού όπως ακριβώς δουλεύουν τα κομμωτήρια. Δηλαδή να πηγαίνεις να ψωνίσεις πχ στα ZARA και να ξέρεις ότι έχεις ραντεβού πχ 10.30-11.00, έτσι ώστε να μην μαζεύονται έξω από το μαγαζί, 100 άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλον.

Οι υφασμάτινες μάσκες τελικά προστατεύουν λιγότερο από τις χειρουργικές;

Καλύτερα να φορώ ενός είδους μάσκα, παρά καθόλου. Προφανώς όταν φορώ πολλές ώρες μια υφασμάτινη μάσκα και αυτή νοτίσει, μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Εάν έχω λοιπόν μόνο υφασμάτινες μάσκες, μπορώ να έχω 4-5 και να τις αλλάζω.

Ποια η γνώμη σας για τις συναθροίσεις που επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα;

Οι δημόσιες συναθροίσεις ιδίως των 100 ατόμων είναι παρά πολύ επικίνδυνες. Θα έπρεπε να απαγορεύονται κανονικά. Αλίμονο αν αρχίσουμε τώρα με 100 άτομα να κάνουμε δημόσιες συναθροίσεις. Μετά θα πηγαίνουμε και στο γήπεδο με τα 100 άτομα, μετά θα κάνουμε οτιδήποτε, καταλαβαίνετε σε λίγο τι έχει να γίνει με την πανδημία!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook