Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για την αναμενόμενη έξαρση γρίπης και κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες και δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες όλων των ηλικιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών βρίσκεται σε εγρήγορση για την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, χαρακτηρίζει τις επόμενες βδομάδες «δύσκολες» και προτρέπει τους ασθενείς να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό, για να προλάβουν επιπλοκές.

Σε ευρεία σύσκεψη του ΙΣΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων, τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα των νέων θεραπειών για τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου να εκφράζει την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους μήνες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.

Αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Ο α’ αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα τονίζοντας την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κορωνοιό.

Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:

• σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων

• κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Γιώργο Χρούσο.

Για το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook