Πώς γίνεται η λαβή Χάιμλιχ που έχει σώσει πάνω από 100.000 ζωές – Ο κανόνας της 5αδας – Δείτε βίντεο
Τη λαβή παρουσίασε το 1974 ο γιατρός Χένρι Χάιμλιχ - Εφαρμόζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και είναι σωτήρια.
Περισσότερες από 100.000 ζωές εκτιμάται ότι έχουν σωθεί από το 1974 οπότε ο γιατρός Χένρι Χάιμλιχ παρουσίασε την ομώνυμη λαβή που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ενήλικες και παιδιά που κινδυνεύουνε με πνιγμό από κάποιο αντικείμενο.
Όπως εξήγησαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, στον ΣΚΑΙ , όταν ένας άνθρωπος αδυνατεί να αναπνεύσει, για όσο βήχει τον ενθαρρύνουμε να βήξει. Από τη στιγμή, όμως, που σταματάει ο βήχας ή αλλάζει πρόσωπο το χρώμα του ή μας κάνει το διεθνές σήμα πνιγμονής, τότε η πρώτη κίνηση είναι να βάλουμε το πόδι μας μπροστά από τα δικά του, να στηρίξουμε με το χέρι κάτω από τη μασχάλη τον θώρακά του και να του δώσουμε πέντε χτυπήματα στην πλάτη με όση δύναμη διαθέτουμε. Κάθε φορά, δε, ελέγχουμε αν έχει βγει το αντικείμενο που εμποδίζει την αναπνοή.
Στην περίπτωση που και τα χτυπήματα δεν αποφράξουν τις αεροφόρες οδούς, τότε αγκαλιάζουμε το θύμα, κλείνουμε τον αντίχειρα σε γροθιά, τον τοποθετούμε λίγο πάνω από τον αφαλό, κλειδώνουμε με το άλλο χέρι και κάνουμε 5 κοιλιακές ώσεις ενώ το θύμα είναι γερμένο μπροστά.
Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών αλλά προσαρμόζουμε το ύψος και την ένταση των χτυπημάτων και των ώσεων.
Δείτε το βίντεο
Όπως τόνισαν οι διασώστες, «ακόμα και αν βγει το αντικείμενο πρέπει να καλέσουμε το ΕΚΑΒ γιατί μπορεί από τη δύναμη που έχουμε εφαρμόσει και τα χτυπήματα να έχουμε προκαλέσει κάποιο άλλο τραύμα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κλέλια Ανδριολάτου – Βάσια Κωσταρά: Ταξίδι στο Λος Άντζελες – Φωτογραφίες και βίντεο
- ΕΡΤ1: #Παρέα με τον Γιώργο Κουβαρά – Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο – Σάββατο 07.03.2026
- «Η γη της ελιάς»: Η Χριστιάνα προσπαθεί να συγκαλύψει τη δολοφονία του Ορέστη, ενώ η Αλεξάνδρα ανακαλύπτει ένα μεγάλο μυστικό που της έκρυβε
- Συνελήφθη άνδρας έξω από τη ΓΑΔΑ που κρατούσε πάνω του χειροβομβίδες – Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη, οι χειροβομβίδες ήταν αληθινές (βίντεο)
- Τα κανάλια της ΕΡΤ και το ERTFLIX γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
- Σκύλος επέζησε 9 μέρες σε υψόμετρο 1.900 μ. στο Μέτσοβο, τον εντόπισαν τυχαία ορειβάτες και τον επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη του – Βίντεο
- Tράμπ: «Καμία συμφωνία με το Ιράν εκτός από «άνευ όρων παράδοση»
- «The Floor»: Κάποιοι εξαπλώνονται με προσεκτικά βήματα και στρατηγική και κάποιοι απλά με…τύχη – Απόψε στις 21.00 (τρέϊλερ)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook