“Η υπόθεση του αιώνα”. Έτσι την έχουν ήδη χαρακτηρίσει τα γαλλικά ΜΜΕ.

Και ορθά αφού η υπόθεση που συζητήθηκε στο Διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού στα μέσα Ιανουαρίου, είναι σημαντικό ορόσημο στην κρίσιμη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπόθεση της κλιματικής δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου το γαλλικό κράτος. Απέναντί του, κατήγοροι, 4 οικολογικές οργανώσεις: Γκρίνπις, Όξφαμ, η οργάνωση “η δική μας υπόθεση” αλλά και το ίδρυμα Νικολά Ιλό, του δημοφιλούς πρώην υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της κυβέρνησης. Με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2019, αφού συγκέντρωσαν μέσα σε ένα μήνα, 2.3 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που κατήγγειλαν το κράτος για “κλιματική αδράνεια”, ζητούν την καταδίκη του για μη συμμόρφωση και ανεπάρκεια σε σχέση με τις δράσεις του για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη βάση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Γαλλία και της πορείας για την εκπλήρωσή τους.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό κράτος είχε ανακοινώσει στόχο για 1.5% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, και μετά 3.2% από το 2025 και μετά, με μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του “Παρατηρητηρίου Κλίμα – Ενέργεια” αυτοί οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν την τετραετία 2015 – 19, κάτι που έχει αναγνωρίσει και η κυβέρνηση. Το δε Ανώτατο Συμβούλιο για το Κλίμα, τον Ιούλιο πέρσι, υπογράμμιζε την ανεπάρκεια των κλιματικών δράσεων σε σχέση με τους στόχους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν λοιπόν από το Διοικητικό Δικαστήριο να υποχρεώσει την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήδη έχει λάβει συμπληρωματικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον.

Τελικά η εισήγηση δικαίωσε τις οικολογικές οργανώσεις. Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Αμελί Φορ-Μπενάρ, αφού χαρακτήρισε την υπόθεση “πρώτη μεγάλη κλιματική δίκη στη Γαλλία”, κάλεσε το Δικαστήριο να αναγνωρίσει την έλλειψη συμμόρφωσης και ανεπάρκειας του κράτους. Η τελική απόφαση τελεί υπό διαβούλευση ωστόσο στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το δικαστήριο ακολουθεί τα συμπεράσματα του εισηγητή του… Η εισηγήτρια ζήτησε τη συμβολική αποζημίωση των οργανώσεων με ένα ευρώ, ωστόσο το κρίσιμο είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό λιθαράκι στη σπουδαία, για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, υπόθεση της κλιματικής αλλαγής.

Είχε προηγηθεί, στις 20 Δεκεμβρίου 2019 η ιστορικής σημασίας απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας, έναντι 886 Ολλανδών πολιτών, στο πλαίσιο της υπόθεσης Urgenta, που επέβαλλε στην κυβέρνηση την άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ως υποχρέωσή της που πηγάζει από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας και, κατά συνέπεια, και άλλες κυβερνήσεις, έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις, στη βάση του διεθνούς νόμου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προχωρήσουν σε σοβαρές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”, σχολίασε, μετά από την απόφαση αυτή, η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet. Η σπουδαία απόφαση ήταν το έναυσμα για παρεμφερείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη και σε άλλες χώρες: Βέλγιο, Καναδά, Κολομβία, Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Βρετανία, Ελβετία αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, αρμόδια για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook