Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων

Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα αναφορικά με το lockdown στην Αττική.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για την χαλάρωση των μέτρων, ειδικά στην Αττική όπου επικρατούν συνθήκες πανικού.

Για συνθήκες «πολέμου» κατά την εφημερία χθες, Κυριακή, στα νοσοκομεία της Αττικής, ανάλογες με την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σημαίνοντας ταυτόχρονα «συναγερμό» για την πληρότητα των ΜΕΘ-Covid, καθώς υπάρχουν μόνο εννέα κενές κλίνες σε σύνολο 239 στην Αττική.

«Διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού μένουν πια πολλές ώρες στις κλινικές εως ότου βρεθεί ΜΕΘ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτες. Δόθηκαν επτά κλίνες στο ΚΑΤ, δέκα στο ‘Αττικό’ και πέντε στο ‘Θριάσιο’ και γέμισαν αμμέσως» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το καθολικό lockdown, που συμπεριλαμβάνει κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, έχει προαναγγελθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Δεν αποκλείεται όμως το lockdown να πάρει παράταση λόγω τόσο του υψηλού ιικού φορτίου όσο και για την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τότε αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σκληρών περιοριστικών μέτρων .

Καθώς όμως η πανδημία ροκανίζει τα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση, σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς, αναζητεί τη χρυσή τομή μεταξύ ακορντεόν την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου κλαδικών lockdown, ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση εκείνους τους τομείς που είναι πιο ασφαλείς, με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν πλέον η χώρα θα πλέει σε «ήρεμα νερά» λόγω της αυξανόμενης εμβολιαστικής θωράκισης και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook