Η Λιβυκή Βουλή δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για έρευνες, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, όπως αναφέρει η λιβυκή Βουλή δεν φέρει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος.

Ανακοίνωση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου εξέδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης, μετά την συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Η Βουλή της Λιβύης αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη καθώς και ότι καταπατά τις διεθνείς συμφωνίες. «Το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, όπως αναφέρει δεν φέρει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος.

Το Κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο».
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε “παράνομο” το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και πως υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Σημειώνεται ότι το Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Επιπλέον το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε σήμερα στις 15:00 τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου παραχώρησε επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών και τόνισε:

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook