Μετά την ήτα του Ντόναλντ Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές η πρόσβαση του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο έχει «παγώσει».

Ήδη πήρε την πρώτη ψυχρολουσία από τον Τζο Μπάϊντεν, με τον οποίο δεν επικοινωνεί , δια των δηλώσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κατά την πρώτη του ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας

Προ αυτής της κατάστασης ο Ερντογάν προχωρά σε νέες κινήσεις που μπορούν να τον απομονώσουν ακόμα περισσότερο στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αυτό, διότι ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Μουσταφά Βαράνκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόκτησης νέων μαχητικών (αφού η χώρα του αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35) από την Ρωσία.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Μουσταφά Βαράνκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόκτησης νέων μαχητικών (αφού η χώρα του αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35) από την Ρωσία.
«Έχουμε, ως υπέρτατο στόχο, να είμαστε ικανοί να παράγουμε όλα τα αμυντικά όπλα που χρειαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα για πρότζεκτ σχετικά με τα αεροαμυντικά συστήματα που επεξεργάζονται από δικούς μας οργανισμούς. Προς το παρόν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα παραπάνω. Συνεχίζουν ως μια ανεξάρτητη χώρα , ενώ η Τουρκία, επίσης κάνει μελέτες για να βελτιώσει τη συνεργασία της. Όσον αφορά τους S-400, υπάρχουν ήδη δημόσιες ανακοινώσεις. Η δική μας ηγεσία της Αμυντικής Βιομηχανίας και η αντίστοιχη ρωσική ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Δε βλέπουμε κανένα εμπόδιο στο να συνεργαζόμαστε σε επιχειρηματικό επίπεδο με άλλες χώρες στο χώρο της τεχνολογίας. Επίσης υποστηρίζουμε όσες χώρες έχουν παρόμοια τεχνολογία με εμάς. Αναπτύσσουμε συνεργασίες για να χρησιμοποιήσουμε τη συνεισφορά που θα παρέχουν στα δικά μας συστήματα. Αν μπορούμε να αναπτύξουμε πρότζεκτ που θα ωφελήσουν και τη Ρωσία και τις δύο χώρες γενικότερα, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Αν υπάρχει μια συνέχεια στις ανάγκες της Τουρκίας στην πορεία, θα έχει το πλεονέκτημα», είπε στην τουρκική έκδοση του πρακτορείου Σπούτνικ ο κ. Βαράνκ.

«Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με άλλες χώρες»

«Είναι γεγονός πως η Τουρκία έχει ξεκινήσει μεγάλα πρότζεκτ με σκοπό να επενδύσει στη σωστή τεχνολογία τη σωστή στιγμή και αυτό έχει επέκταση και στον τομέα της αεροπορίας. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά το πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προς το παρόν επιδιώκουμε τη δημιουργία του δικού μας πρότζεκτ για την κατασκευή ενός Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους , το οποίο είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος νέα γενιάς. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε στενά με την Αγγλιά στο εν λόγω πρότζεκτ. Άλλωστε είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε με συμμαχικές και φιλικά προσκείμενες σε μας χώρες . Ναι, έχουμε αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, πρέπει όμως να επισημάνουμε κάτι. Ένα σημαντικό μέρος εξαρτημάτων των F-35 παρασκευάζεται στη Τουρκία. Ελπίζουμε πως η αδικία σε βάρος της χώρας μας στο θέμα των F-35 θα αποκατασταθεί. Δεν δεχόμαστε να εξαρτώμεθα από ξένες χώρες στο τομέα της Άμυνας. Επιμένουμε στο στόχο του να γίνουμε μια 100% αυτόνομη χώρα. Αυξήσαμε τα επίπεδα της εγχώριας παραγωγής από 20 σε 70%. Για την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα φανερού ή κρυφού εμπάργκο σε πολλά πρότζεκτ μας. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε να γίνουμε μια χώρα πλήρως αυτάρκης και με τη δυνατότητα να παράγουμε και να πουλάμε την δική μας τεχνολογία», ανέφερε.
Σε μία πρώτη έμμεση αναφορά στα ρωσικά μαχητικά είπε: «Δεν τίθεται ερώτημα αν πούμε «κατηγορηματικά» πως είμαστε αντίθετοι στο αεροπλάνο της τάδε χώρας» .

«Ναι» σε ρωσικά μαχητικά
Ουσιαστικά ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, δεν αποκλείει τη δυνατότητα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 της Ρωσίας, παρόλο που δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία του δικού της, εγχώριου μαχητικού πέμπτης γενιάς.

«Εάν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες μας, εάν δεν υπάρχουν δυσκολίες με την εισαγωγή του στο σύστημά μας και την απογείωσή του, τότε μπορούμε σίγουρα να το αγοράσουμε από τη Ρωσία ή από κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η προσέγγισή μας σε αυτό το ζήτημα δεν είναι κατηγορηματική και ανταγωνιστική», είπε ο Βάρανκ την Πέμπτη.

Το θέμα της αγοράς ρωσικών μαχητικών συζητείται τακτικά στις συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Φυσικά, δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Τουρκίας που σχετίζονται με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Αλλά αν η Ρωσία διαθέτει ένα αεροσκάφος που ικανοποιεί τις ανάγκες και τους στόχους μας, η Τουρκία θα το αγοράσει» δήλωσε ο Βαράνκ.

Σχετικά με τα πολεμικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς της Ρωσίας, αλλά και την πρόταση συνεργασίας της Ρωσίας σε αυτό το τομέα, ο υπουργός Βαράνκ τόνισε: «Δεν τίθεται ερώτημα πως λέμε κατηγορηματικά «είμαστε κατά του αεροπλάνου της τάδε χώρας» . Αν υπάρχει ένα αεροπλάνο από τη Ρωσία που καλύπτει τις παρούσες ανάγκες μας και δεν θα είναι δύσκολο να το εντάξουμε στα συστήματά μας και να το λειτουργήσουμε, τότε θα αγοράσουμε αυτό το αεροπλάνο από τη Ρωσία ή από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook