Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο πλανήτης τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν με τον τον έβδομο κατά σειρά, Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη. Η τηλεσύνοδος κορυφής Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπινγκ  είναι αναμφίβολα, ένα θετικό σημάδι. Δείχνει ότι οι δύο υπερδυνάμεις ενδιαφέρονται για διάλογο.

Η Κίνα δέχεται έντονη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους της να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.

Κι αυτό γιατί τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ή ακόμη και να περιγράψει την επίθεση ως «εισβολή.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει ξεκάθαρα στον Κινέζο πρόεδρο να επιλέξει αν θα είναι με τη Μόσχα ή τη Δύση.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι η Μόσχα ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο, αν και οι Κινέζοι μίλησαν για «παραπληροφόρηση με κακή πρόθεση».

Η απειλή για κυρώσεις σε βάρος της Κίνας 

Πάντως με οικονομικές κυρώσεις απειλείται, και το ίδιο το Πεκίνο, σε περίπτωση που επιχειρήσει να παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια προς την Μόσχα. Ήδη, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ μετέδιδαν την περασμένη Κυριακή πως η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική συνδρομή από το Πεκίνο, ενώ την επομένη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντούσε επί 7 ώρες στη Ρώμη τον Ανώτερο Κινεζικό Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής, Yang Jiechi, καθιστώντας του, κατά πληροφορίες, σαφές ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση που η Κίνα σπεύσει προς βοήθεια της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ που πήγαινε στην Κίνα και γύρισε πίσω

Οι πυρετώδεις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- εξηγούν  εν μέρει και στο «θρίλερ» του χθεσινού αεροπορικού ταξιδιού του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τη Bild, ο Ρώσος ΥΠΕΞ απογειώθηκε με προορισμό το Πεκίνο, αλλά στο μέσο περίπου της διαδρομής το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και επέστρεψε στην Μόσχα.

Η στροφή του αεροσκάφους στο χάρτη πυροδότησε σειρά υποθέσεων αναφορικά με τα πραγματικά αίτια της ακύρωσης της ταξιδιού του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην κινεζική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήθελε πραγματικά να μεταβεί στο μεγάλο του σύμμαχο στο Πεκίνο. Αλλά εν μέσω πτήσης, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία πάνω από το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Και, αντί να φθάσει στον προορισμό του, την Κίνα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο Βνούκοβ. Από εκεί δηλαδή όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος του».

«Και ο κόσμος τώρα διερωτάται: Το Πεκίνο αρνήθηκε να δεχτεί τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε εντολή να επιστρέψει στη Μόσχα επειδή η κατάσταση είναι εκρηκτική;», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, χωρίς να έχει γίνει γνωστός και ο τελικός προορισμός του αεροσκάφους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook