Την απόλυτη φρίκη άφησαν πίσω τους οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με δεκάδες πτώματα και γκρεμισμένα σπίτια στα προάστια του Κιέβου, στη Μπούκα, ένα προάστιο βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή δηλώνει σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου , Μπούκα». Ενώ αναφέρει ότι η Ευρώπη συλλέγει στοιχεία για να δικαστούν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως δείχνουν εικόνες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο ρωσικός στρατός καθώς εγκαταλείπει τα προάστια του Κιέβου για να εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία αφήνει πίσω του την απόλυτη φρίκη. Οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές από την Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους.

Αποτροπιασμός και φρίκη είναι οι μόνες λέξεις που περιγράφουν τις εικόνες στη Μπούκα, με άψυχα σώματα να κείτονται στη μέση του δρόμου.


Τα πτώματα στη μέση του δρόμου και σε αυλές σπιτιών που καταγράφει η κάμερα, αποδεικνύουν τις φρικαλεότητες κατά αμάχων σε προάστια και πόλεις της περιοχής.

Η πόλη Μπούκα κοντά στο Κίεβο μετά την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Κάποιοι με μάτια ανοιχτά προς τον γκρίζο ουρανό. Άλλοι με τα πρόσωπά τους προς την άσφαλτο. Όλοι μς πολιτικά ρούχα. Ο καθένας με τη δική του στάση στο θάνατο. Είκοσι πτώματα ανδρών χάμω σε έναν δρόμο στην Μπούκα, σημειώνουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters.

Τα πτώματα, προφανώς ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα, χωρίς να είναι δυνατό να διαπιστωθεί άμεσα η αιτία του θανάτου τους, αλλά ένα άτομο φέρει μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας από τους άνδρες έχει δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα, ένα ουκρανικό διαβατήριο που βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα του.

Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ή σε αυτήν ή την άλλη πλευρά του δρόμου.

Σοκαρισμένος από τις «εικόνες θηριωδιών» των Ρώσων στη Μπούκα, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Οι κάτοικοι είναι ακόμα σοκαρισμένοι και φοβισμένοι 

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να διεισδύσουν πλήρως στην πόλη αυτή πριν από μία ή δύο μέρες, η οποία ήταν απρόσιτη για σχεδόν ένα μήνα στερούμενη κάθε βοήθειας.

Ξεκίνησαν τις πρώτες τους παραδόσεις ειδών πρώτης ανάγκης χθες Σάββατο, ανταποκρινόμενοι στην έκτακτη ανάγκη, και οι νεκροί θα παραμείνουν άταφοι για πολύ καιρό ακόμη.

Ουκρανοί στρατιώτες μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους από το πίσω μέρος ενός πράσινου στρατιωτικού φορτηγού. Ένα πτώμα βρίσκεται κάτω από ένα σεντόνι, μόλις εκατό μέτρα μακριά.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι «ακόμα πολύ φοβισμένοι, ακόμα σοκαρισμένοι», αναφέρει ο Γιούρι Μπιριούκοφ, μέλος της εθελοντικής ομάδας εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας που επιβλέπει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας.

«Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν καν να φανταστούν τις συνθήκες που έζησαν εκείνον τον μήνα, υπό πυρά πυροβολικού, χωρίς προμήθειες, χωρίς διέξοδο», προσθέτει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook