Η δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε λίγους μήνες και η συνάντηση με τον ομόλογο του Βενιαμίν Νετανιάχου, είχε επισήμως να κάνει με την τουριστική συνεργασία, σίγουρα όμως στην ατζέντα, ή στο πίσω μέρος του μυαλού του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρχαν λόγοι «βαθύτερων» συνεργασιών, γεωστρατηγικοί, υγειονομικοί και επενδυτικοί.

Το Ισραηλινό υγειονομικό θαύμα -σε μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα- όπου εμβολιάζονται καθημερινά 150-170 χιλιάδες άνθρωποι (όσοι εμβολιάστηκαν στη χώρα μας περίπου τον πρώτο μήνα εμβολιασμών ), προοιωνίζει πως το φετινό καλοκαίρι οι Ισραηλινοί θα ταξιδέψουν και πάλι εκτός των συνόρων τους. Ηδη το Ισραήλ κατέχει το «παγκόσμιο ρεκόρ», αφού πάνω από το 65% των κατοίκων του έχουν εμβολιασθεί!

Η Ελλάδα κατατάσσεται ως 3ος σε προτίμηση τουριστικός μεσογειακός προορισμός, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα πλέον των 715.000 ταξιδιωτών από το Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις στην Ελλάδα. Τη διετία 2018-2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των Ισραηλινών επισκεπτών, ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος που τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών κινούνται στην κατεύθυνση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. «Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της Ε.Ε., αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επεσήμανε, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε: «Συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου. Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα».

Όσον αφορά το «επαναστατικό» φάρμακο κατά του κορωνοϊού, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς» ανέφερε.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε γι αυτό το νέο φάρμακο», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ DUBAI

Έως πριν λίγο καιρό θα φάνταζε σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας η επίσκεψη Ισραηλινών τουριστών και επενδυτών σε Μουσουλμανική χώρα. Ακόμα και σήμερα, εάν ένα πλοίο προσεγγίσει για εμπορικούς σκοπούς ένα λιμάνι Μουσουλμανικής χώρας, αυτομάτως μπαίνει στην black list του κράτους του Ισραήλ και δεν έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ποτέ τις ακτές του.

Όμως η πρόσφατη συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2020, μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για πλήρεις διπλωματικές σχέσεις άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Μεσόγειο. Οι ηγέτες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και των ΗΠΑ υπέγραψαν τις συμφωνίες με τις οποίες ομαλοποιούνται οι σχέσεις των τριών πρώτων χωρών, σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο. Μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων στoν προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ Αλ Ζαϊάν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ένα σημαντικό ειρηνευτικό βήμα», το οποίο όμως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και άλλα κράτη όπως η Τουρκία.

Αποτέλεσμα της διπλωματικής αυτής εξομάλυνσης ήταν να αρχίσουν οι Ισραηλινοί για πρώτη φορά στην ιστορία, να καλοβλέπουν τουριστικά και επενδυτικά τα Εμιράτα. Έτσι μετά το φθινόπωρο, επιχειρηματίες από το Ισραήλ άρχισαν να ταξιδεύουν στα ΗΑΕ και κυρίως στο Dubai. Από τα τέλη του 2020 Ισραηλινοί γίνονται για πρώτη φορά ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μουσουλμανική χώρα κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο των αξιών των ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 40 % μέσα σε λίγους μήνες. Μεσίτες ακινήτων στην περιοχή μιλάνε για έκρηξη τιμών και συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος στο real estate από πλευράς Ισραηλιτών.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στην Ελλάδα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην προ covid 19 εποχή μεταξύ 2016-2019, με τις τιμές διαμερισμάτων και ξενοδοχείων να εκτοξεύονται και λόγω της Airbnb φρενίτιδας από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στην Αθήνα μεγάλο μερίδιο της πίτας αυτής κατέλαβαν Ισραηλινοί καθώς και Κινέζοι, Λιβανέζοι κ.α.

Το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι, εάν η τάση αυτή θα επανέλθει στην μετά covid19 εποχή ή εάν οι Ισραηλινοί επενδυτές ακινήτων θα ρίξουν το βάρος τους στο Dubai και τα άλλα κρατίδια των ΗΑΕ. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε η κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης για την τουριστική συνεργασία με το Ισραήλ, κάτι που η Αθήνα ελπίζει να επηρεάσει και τις επενδυτικές επιλογές των Ισραηλινών επιχειρηματιών και ταξιδιωτών.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ BUSINESS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πάντως επενδύσεις στην Ελλάδα, από την άμυνα έως τη φαρμακευτική κάνναβη και από τα λιμάνια έως τα ακίνητα, υλοποιούν ήδη με αυξανόμενους ρυθμούς Ισραηλινά συμφέροντα τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα & συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ, η εγγύτητα με το Ισραήλ, η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι ιστορικοί δεσμοί αναφέρονται μεταξύ των βασικών λόγων ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με διπλωματικούς και επιχειρηματικούς κύκλους των δύο κρατών. Επιπλέον, η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα τα τελευταία έτη και η σταδιακή ενεργειακή αυτονόμησή του σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ευθυγραμμίσει τις δύο χώρες, που βλέπουν τις μεταξύ τους επενδυτικές και εμπορικές συναλλαγές να ενισχύονται. Η πρώτη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ το περασμένο Ιούνιο έγινε για να ενισχύσει περαιτέρω το θετικό κλίμα και η προχθεσινή δεύτερη επίσκεψη του σηματοδοτεί την πολύ στενή πλέον σχέση μεταξύ των δύο κρατών.

Στο πρώτο ταξίδι του στο Τελ Αβιβ τον περασμένο Ιούνιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους του Ισραήλ, την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τότε επαφές περιλαμβάνονται οι Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels (ένας εκ των 5 ξενοδοχειακών Ισραηλινών ομίλων με παρουσία στην Ελλάδα), Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία). Η τελευταία, σε κοινοπραξία με την επίσης Ισραηλινή Plasan, εξαγόρασε την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) μία συμφωνία που ολοκληρώνεται τυπικά σε λίγες μέρες.

Πρόσφατη επένδυση της Τikun Εurope – θυγατρικής της ισραηλινής Tikun Olam, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης –θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000 τ.μ. στην Κορινθία. Πέντε Ισραηλινοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο(Brown hotels,Fattal,Zoia,Selina & Ficus Investments) έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Πολλές Ελληνικές εταιρείες έχουν τελευταία αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και με εργαστηριακά κέντρα του Ισραήλ τα οποία είναι παγκοσμίως πρωτοπόρα στην έρευνα και σε τεχνολογίες αιχμής. Αρκετές συνεργασίες έχουν πλέον αναπτυχθεί στον αμυντικό, επικοινωνιακό, ιατρικό και γενικότερα σε πλείστους τεχνολογικούς τομείς.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πριν δύο περίπου μήνες η ισραηλινή ELBIT SYSTEMS, επικράτησε στην “αερομαχία” με την καναδικών συμφερόντων CAE για την ανάληψη του έργου δημιουργίας ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσης στην Καλαμάτα. Σκοπός μεταξύ άλλων είναι η κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των σπουδαστών της Σχολής Ικάρων και επίσης η προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα χαιρετίσθηκε επίσημα από την ισραηλινή κυβέρνηση, διά του υπουργού Άμυνας της χώρας Μπένι Γκαντζ. Η συμφωνία, αξίας 1,68 δισ. δολαρίων (περίπου 1,37 δισ. ευρώ), σε διάρκεια 20 ετών θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), αλλά θα δημιουργήσει και ένα κέντρο που θα μπορεί να προσελκύσει χειριστές από την ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατηγικός χαρακτήρας της συμφωνίας είναι σαφής, γι’ αυτό άλλωστε και η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεριωθούμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ιταλικής κατασκευής Μ-346 (Leonardo) και τη συντήρηση των υφιστάμενων ελικοφόρων T-6 της Π.Α., ενώ οι Ισραηλινοί θα παρέχουν προσομοιωτές εκπαίδευσης και υλικοτεχνική υποστήριξη. Περαιτέρω υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή μερίδας των Τ-6 σε «κυνηγούς» UAV, με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία, βεβαίως, των Ισραηλινών. Ο υπουργός Αμυνας κ.Γκαντζ σε δηλώσεις του μετά την συμφωνία είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για μια μακρόπνοη συνεργασία, η οποία θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο»

ΕΛΒΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΑΙΧΜΗΣ

Μία άλλη Ισραηλινή σημαντική επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και αφορά την μεταβίβαση της πολύπαθης ΕΛΒΟ στην Ισραηλινή Plasan (Ισραηλινοί όμιλοι Katsav & Plassan), βασικό συνεργάτη του Αμερικανικού στρατού στην θωράκιση και παραγωγή οχημάτων Hummer που φέρουν όλμους και στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η πάλαι ποτέ κραταιά εν Θεσσαλονίκη εδρεύουσα κρατική βιομηχανία –που πνέει τα λοίσθια επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Ελληνικού κράτους επι σειρά ετών- είχε περάσει την περίοδο των παχαιών αγελάδων απο τα χέρια των ομίλων Μυτιληναίου και Λιακουνάκου, αλλά μετά από σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα την «επέστρεψαν» πίσω στο Ελληνικό δημόσιο !

«Επιθυμούμε μέσω της ΕΛΒΟ να εισάγουμε στην Ελλάδα τεχνολογία αιχμής», ανέφερε πρόσφατα ο κ Αρ. Γλύνης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της νέας ΕΛΒΟ ο οποίος διατηρεί και ποσοστό γύρω στο 6-7% στο νέο μετοχικό σχήμα των Ισραηλινών επενδυτών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα είναι η κυρία Ορλύ Κατσάβ- Πέλεγκ ,κόρη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Katsav.

Ο κ Γιόσι Αμράνι, πρέσβης του Ισραήλ -που βρίσκεται πάνω ένα χρόνο στην Αθήνα- είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξη του στην Καθημερινή «έχουμε ακόμα αρκετό χώρο να αναπτύξουμε την σχέση μας περαιτέρω» και ότι είναι «σημαντικότερη η ανάπτυξη των στρατηγικών δεσμών» μιλώντας για το αμυντικό και ενεργειακό σκέλος με έργα όπως ο EastMed και η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Eurasia interconnector. Ο πεπειραμένος διπλωμάτης δήλωσε επίσης πως «θα ήθελα να δω περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο στην ιατρική κάνναβη και τα ακίνητα αλλά στην τεχνολογία αιχμής και τη γεωργία» καθώς και ότι «η σχέση Ισραήλ Ελλάδας και υπό αυτή την έννοια η σχέση Ισραήλ –Ελληνισμού με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία και παραπάνω».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πώς την ερχόμενη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε χθεσινή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Κυριάκος Ι. Κούσιος, αναφέρει ότι κατά τη μονοήμερη παραμονή του στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, στις 6 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και θέματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας και του τουρισμού.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ

Οι Ελληνικές εταιρείες έχουν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από το Ισραηλινό know how σε τεχνολογίες αιχμής, στην ιατρική, την άμυνα, τις εργαστηριακές έρευνες και τις τηλεπικοινωνίες. Αρκετά προϊόντα υψηλής ποιότητας από το Ισραήλ έχουν αρχίσει να διεισδύουν στην Ελληνική αγορά. Πρόσφατα με τέτοια υλικά, ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας το πλέον προηγμένο έργο αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Καλαμάτας με εντυπωσιακά φωτιστικά αποτελέσματα, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και πρωτοποριακής διασύνδεσης των Ισραηλινών έξυπνων led φωτιστικών, ενώ αντίστοιχης τεχνολογίας φωτιστικά εγκαθίστανται και σε άλλους Ελληνικούς δήμους, προαστιακούς όπως τα Βριλήσσια, αλλά και επαρχιακούς.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες, πρόθεση των Ισραηλινών είναι, να αναπτύξουν συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο, να εισαγάγουν τεχνικές καλλιέργειας αλλά και να υπάρξει συνεργασία με την Ελληνική πλευρά σε επίπεδο marketing.

Αξίζει να σημειωθεί, για να γίνει κατανοητό το τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον , πως η καινοτόμα αγροτική πολιτική που εφαρμόζει το Ισραήλ αποδίδει περίπου 1290 ευρώ ανά στρέμμα ενώ η Ελλάδα περίπου 190 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 37 εκατομμύρια στρέμματα ενώ στο Ισραήλ περίπου 6!

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και την συμμετοχή Ισραηλινών εταιρειών στη δημιουργία του νέου καινοτόμου πάρκου υψηλής τεχνολογίας που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση στον Πειραιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook