Τελικά, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε ένα ακόμη «ολικό κλείσιμο» της οικονομίας και της κοινωνίας (μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, τουλάχιστον).

Ακούγοντας και τον υφυπουργό υγείας κ.Κοντοζαμάνη να λέει σήμερα ότι κάπου εκεί προς τον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 45% περίπου του πληθυσμού μας, αντιλαμβανόμαστε ότι και οι επόμενοι 3,5 μήνες θα κυλήσουν «κάπως όπως είμαστε τώρα». Με απαγορεύσεις, πρόστιμα, κλειστά ή ημίκλειστα μαγαζιά και όλα αυτά που μας στενοχωρούν και μας πληγώνουν βαθύτατα. Και βέβαια το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να ασθενούν συνάνθρωποι μας – και κάποιοι να μην καταφέρνουν να βγουν νικητές από αυτή τη «μάχη».

Το έχω γράψει κι εγώ (το έχουν πει και πολλοί άλλοι) ότι το καλύτερο προληπτικό μέτρο, μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός (όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια, γιατί δεν υπάρχουν «εμβολιαστικές νησίδες ασφαλείας) είναι τα «κυλιόμενα τεστ» για να γνωρίζουμε ποιοι νοσούν ή θα νοσήσουν, ποιοι είναι «ασυμπτωματικοί φορείς» και ανάλογα κάποιος να κυκλοφορεί ελεύθερα (και χωρίς μάσκα) και οι υπόλοιποι σε «καραντίνα σπίτι τους»(για δυο βδομάδες). Αυτό ακόμη και σήμερα γίνεται «πλημμελώς» (από πολύ λίγο έως καθόλου).

Η ευκολία με την οποία ορισμένοι «εισηγούνται» (επι της ουσίας) την καταστροφή των μικρομεσαίων – προφανώς γιατί οι ίδιοι δεν …πλήττονται από τις αποφάσεις τους – δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούν τον covid-19 και η αντίδραση τους προσομοιάζει με φασιστικής νοοτροπίας και έμπνευσης «μάντρωμα» της κοινωνίας που σημαίνει και διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας(που είναι και η ραχοκοκαλιά της χώρας). Βεβαίως ακούμε συνεχώς παρηγορητικά λόγια και άλλα «ηρωικά και πένθιμα» για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την «πανδημία» και παράλληλα μας δείχνουν (με το… δάχτυλο) «και το τι γίνεται στις άλλες χώρες».

Καταρχήν «πανδημία» σημαίνει – ακόμη και με ιατρικούς όρους – ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει πεθάνει και τα άλλα δύο τρίτα νοσούν ή θα νοσήσουν με κίνδυνο να πεθάνουν άμεσα. Αυτό προφανώς εδώ και ένα χρόνο δεν συμβαίνει – και σίγουρα δεν συμβαίνει στην χώρα μας. Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυκλοφορούν «κανονικά» και όπως έδειξε και η φωτογραφία (με το σχετικό Video) του Πρωθυπουργού στην Ικαρία (και όχι μόνο) υπάρχει μεν αναμφισβήτητα ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα, αλλά όχι «όπως εμφανίζεται». Και σίγουρα δεν είναι μονόδρομος ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί «μέχρι σήμερα».

Το να μας προϊδεάζουν ότι μέχρι και τον Ιούνιο «θα πάμε κάπως έτσι» και ίσως το καλοκαίρι ξεσφίξουν λίγο τα λουριά από το λαιμό μας(λόγω τουρισμού), είναι πραγματικά τραγικά απογοητευτικό. Το να παρα-δέχονται μετά από έναν ολόκληρο χρόνο όχι ότι απλώς είμαστε «στα ίδια» αλλά πάμε και… χειρότερα, υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε σε άμεση παραίτηση την (οποιαδήποτε)

κυβέρνηση. Και δεν χρειάζονται εκλογές. Ούτε… «δημοσκοπήσεις»(που δεν σέβονται στοιχειωδώς ούτε τον εαυτό τους). Ούτε η «τηλεοπτική πλύση των εγκεφάλων». Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει, γιατί πλέον ένα χρόνο «μετά» και καθώς βλέπει να καταστρέφεται, δεν χρειάζεται και …συμβουλάτορες να της πούνε «ποιο είναι το συμφέρον τους». Το γνωρίζουν «μια χαρά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση – για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο που έχουμε αυτό το «πρόβλημα» – δια της Προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν παραδέχτηκε (μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) ότι «αργήσαμε με τις εγκρίσεις. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι με τη μαζική παραγωγή. Και πιθανώς πολύ βέβαιοι με το ότι οι παραγγελίες θα παρεδίδοντο στον χρόνο τους(…) Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε… η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας».

Στα σχετικά ρεπορτάζ διαβάζω ότι «την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμαναν σε κοινό τους άρθρο, τη σημασία της συλλογικής αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενότητα των κρατών – μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας» όταν ακόμη και σήμερα οι εταιρείες δεν συνεργάζονται (με τις «πατέντες τους») προκειμένου να έχουμε μαζική παραγωγή των εμβολίων για τον «παγκόσμιο πληθυσμό».

Δυστυχώς η διαχείριση του προβλήματος με τον Covid-19 σε επίπεδο ΕΕ είναι πολύ προβληματική. Μακάρι το ρωσικό ή το κινέζικο ή το ισραηλινό «φάρμακο/εμβόλιο» να προστεθούν γρήγορα στην «φαρέτρα» αντιμετώπισης του προβλήματος. Όμως πριν από την θεραπεία, η πρόληψη απέτυχε παταγωδώς. Και σίγουρα δεν έγινε όχι γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα «τεστ», αλλά προφανώς πρυτάνευσαν άλλες σκοπιμότητες για τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα δώσουν «λογαριασμό» (όταν έρθει η ώρα).

· Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook