Από το Αίγιο – Βοστίτσα πριν 200 χρόνια ξεκίνησε η επανάσταση του ’21 – Η μυστική συνέλευση
Μόνο κάτοικοι της Αιγιάλειας και λίγοι Έλληνες «φιλίστορες» γνωρίζουν ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε δύο μήνες πριν την 25η Μαρτίου, αφού με την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (ονομασία τότε του Αιγίου) φυτεύτηκε ουσιαστικά ο σπόρος και αποτέλεσε το σπουδαιότερο προεπαναστατικό πολιτικό γεγονός που οδήγησε το Ελληνικό Eθνος στον ξεσηκωμό κατά του Οθωμανικού ζυγού.
Έτσι εχθές και υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τιμήθηκε η 200η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821. Με προεδρικό διάταγμα του 2017 που εξέδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η 26η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως τοπική εορτή εθνικής σημασίας. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραστεί προσωπικά στην Δοξολογία αλλά και στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν το διάταγμα προ δύο ετών. Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος παρακολούθησε τη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης Αιγίου , κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και μετέβη στο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Ο Καβαλιώτης υπουργός αναφερόμενος στην εξέγερση που ξεκίνησε από τον Μοριά αποκάλυψε ότι η οικογένεια του κατάγεται από την Πελοπόννησο.
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ
«Μέσα στην πληρότητα αυτών των ημερών», τόνισε εχθές ο υπουργός, «στη διάρκεια και στην εξέλιξη του αγώνα μας να ενδυναμώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αποτρεπτικό τους στοιχείο και τη δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, ίσως μου διέφυγε η ιστορική βαρύτητα του γεγονότος που εορτάζουμε σήμερα στο Αίγιο».
Τόνισε ότι αποτελεί «ιδιαίτερη τιμή και χαρά, η παρουσία μου σήμερα στον εορτασμό της επετείου της συνέλευσης της Βοστίτσας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης, η οποία έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της πατρίδας και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους εδώ στην αχαϊκή πολιτεία, την Πελοπόννησο, τόπο άλλωστε καταγωγής εμού και της οικογένειάς μου κι αυτό έχει τη δική του σημασία τουλάχιστον για μένα». Αναφερόμενος στη συνέλευση της Βοστίτσας, υπογράμμισε ότι «αποτελεί εθνικό γεγονός με ξεχωριστό ιστορικό βάρος και όχι απλώς μια περιορισμένη σύναξη για την προετοιμασία ενός ακόμα τοπικού επαναστατικού κινήματος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως πολλά που είχαν προηγηθεί και είχαν καταπνιγεί στο αίμα. Αποτέλεσε την πρώτη συντονιστική συνάντηση Ελλήνων στην Πελοπόννησο και μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο σημαντικό επαναστατικό γεγονός που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη στις 25 Μαρτίου του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και την επιτυχημένη εδραίωσή του αρχικά στο Μοριά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο στη συνέχεια».«Ήταν», συνέχισε ο ίδιος, «το σημείο της ιστορικής πορείας του ελληνικού έθνους όπου ο κλήρος δεν αρκέστηκε στο ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή, αλλά ανέλαβε ενεργό ρόλο στις προπαρασκευαστικές επαναστατικές διαδικασίες. Έχοντας φροντίσει και να παραμείνει άσβεστη η φλόγα του Ελληνισμού στους αιώνες του οθωμανικού ζυγού, τώρα στέκεται δίπλα στο λαό ευλογώντας τον ένοπλο αγώνα και μαχόμενος άλλωστε υπέρ πίστεως και πατρίδος».
«Εξέχοντες προεστοί του Μοριά όπως ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Ανδρέας Λόντος, οι Ανδρέας και ο Ασημάκης Ζαΐμης, καθώς και ηγετικές μορφές του Κλήρου όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Παπαφλέσσας Γρηγόριος Δικαίος, και ο Αμβρόσιος Φραντζής, καθώς και άλλα σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας παρευρέθηκαν στη Συνέλευση αψηφώντας τον κίνδυνο να γίνουν αντιληπτοί από το οθωμανικό καθεστώς, αναλαμβάνοντας το ρίσκο διότι η φλόγα της ψυχής, η επιθυμία για αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού υπερίσχυσε κάθε άλλου ενδοιασμού» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Οι περισσότεροι από αυτούς», επεσήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση και στη συνέχεια είτε διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως ο Ανδρέας Ζαΐμης ή έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα όπως ο ηρωικός Παπαφλέσσας στο Μανιάκι». «Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέλευση αποφάσισαν να συνεισφέρουν οικονομικά στον αγώνα για την προμήθεια όπλων και πολεμοφοδίων και ταυτόχρονα διέταξαν να γίνει περιοδεία εκπροσώπου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο για συλλογή χρηματικών συνεισφορών. Η συνέλευση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Υπήρξαν έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις αναφορικά με την εξασφάλιση ξένης βοήθειας και την υποστήριξη βέβαια από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής καθώς και την ωριμότητα των συνθηκών για την έναρξη του αγώνα. Τελικά όμως η ανάγκη του Ελληνισμού για ελευθερία και εθνική παλιγγενεσία υπερίσχυσε των αμφιβολιών και σηματοδοτήθηκε η έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση του γένους την 25η Μαρτίου» είπε ο υπουργός.
«Προκειμένου να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, αλλά και την επικινδυνότητά του, θα σας προέτρεπα νοερά να έρθουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων εκείνη την ώρα. Να αισθανθούμε την αγωνία τους αλλά και την επιθυμία τους, την αδημονία τους αλλά και την ανάγκη να κινηθούν λογικά προετοιμάζοντας διακριτικά ό,τι έμελλε να εξελιχθεί, ενδεχομένως τους ενδοιασμούς και τους φόβους κάποιων από αυτούς, αλλά και την άσβεστη φλόγα της ψυχής. Μιας φλόγας που υπερίσχυσε κάθε άλλου ενδοιασμού και τελικά με την επίγνωση της εθνικής τους συνείδησης, αλλά και της πίστης τους -όπως αυτή υποβοηθήθηκε για αιώνες από την εκκλησία- να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσουν τελικά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την Επανάσταση, για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Αυτό νομίζω, αν το αποπειραθούμε με όρους ενσυναίσθησης, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα πόσο σπουδαίο ήταν, πόσο μεγάλο, πόσο παράτολμο, πόσο εθνικά δίκαιο ήταν» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Η συνέλευση της Βοστίτσας αφήνει σημαντικά πράγματα ως ιστορική παρακαταθήκη, μας δείχνει ότι, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, οι Έλληνες λειτουργούν συνολικά και τελικά επικρατεί η εθνική ομοψυχία και για το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας παρά τις αντιδικίες, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις. Τελικά υπερνικά η μεγάλη ανάγκη, η μεγάλη φλόγα της ψυχής. Επίσης η διαχρονική πίστη του λαού μας σε ανώτερα ιδανικά, αξίες και παραδόσεις, μας δίνει το σθένος να αγνοήσουμε τους κινδύνους, αλλά και τις θυσίες που απαιτούνται προκειμένου να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Όσο για τη σημερινή επέτειο, ανέφερε εχθές ο υπουργός Άμυνας, αυτή «μας γεμίζει υπερηφάνεια» καθώς «αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τις διαχρονικές αξίες των προγόνων μας οι οποίοι μετά από τέσσερις αιώνες υπόδουλου βίου, αποφάσισαν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων εναντίον ενός υπέρτερου αντιπάλου, μιας από τις υπερδυνάμεις της εποχής, με μοναδικό τους σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος”. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς ως γνήσιοι απόγονοί τους και να συνεχίζουμε να ενστερνιζόμαστε τις υπέρτατες αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του έθνους και την ευημερία της πατρίδος μας»
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Την πρώτη επαναστατική πράξη των Ελλήνων χαιρέτησε εχθές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «διά φωνής» του δημάρχου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλου μετά το τέλος της δοξολογίας στον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Φανερωμένης. Η πρόεδρος δεν μετέβη στο Αίγιο προφανώς και για λόγους υγειονομικούς, ίσως όμως να μην ήθελε να παρευρεθεί σε μία πόλη με έντονο θρησκευτικό αποτύπωμα τόσο στον απόηχο της μή προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού στην Μητρόπολη Αθηνών αλλά και των προστίμων που ακολούθησαν τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Αιγίου από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμο και τον λαλίστατο προκάτοχο του Αμβρόσιο.
Ο χαιρετισμός της Προέδρου που ανεγνώσθει από τον δήμαρχο ανέφερε χαρακτηριστικά :
«Χαιρετίζω την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”, της πρώτης συνάντησης προεστών, κληρικών, εμπόρων απ’ όλη την Πελοπόννησο με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για την ελευθερία. Χαιρετίζω την “απαρχή της ελληνικής πολιτείας”, όπως ονόμασε τη συνέλευση ο Κωστής Παλαμάς. Την πρώτη επαναστατική πράξη των υπόδουλων Ελλήνων και ταυτόχρονα την πρώτη συνεδρίαση για τον αγώνα, η πλατιά αντιπροσωπευτικότητα της οποίας έκανε τον φιλέλληνα ιστορικό Τζορτζ Φίνλεϊ να την αποκαλέσει «αναβίωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας».
Ήταν η στιγμή που συναντήθηκε η σύνεση των προκρίτων και τον κληρικών με τη φλογερή επαναστατικότητα του Παπαφλέσσα, η στιγμή που οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι διιστάμενες απόψεις και οι περί του πρακτέου διαφωνίες συνέκλιναν σ’ έναν κοινό δρόμο προετοιμασίας που θα οδηγούσε, δυο μήνες αργότερα, στον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους. Η σύναξη της Βοστίτσας απέδειξε ότι, όταν το χρέος προς την πατρίδα το επιτάσσει, οι Έλληνες έχουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική ευφυία να παραμερίσουν αντιθέσεις και αντιγνωμίες και να συμπαραταχθούν για τον υψηλό, κοινό σκοπό. Διακόσια χρόνια αργότερα, το μήνυμα της επετείου είναι ότι με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε».
Απούσα πάντως, από την χθεσινή εκδήλωση, ήταν και η Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής της επιτροπής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Όπως προαναφέραμε, η μέρα αυτή ορίσθηκε ως επίσημη τοπική εορτή εθνικής σημασίας με προεδρικό διάταγμα του 2017 του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου .Ο πρώην πρόεδρος κατά την σχετική εκδήλωση του 2018 αναγορεύθηκε σε επίτιμο δημότη της ιστορικής Βοστίτσας –σημερινό Αίγιο- και με τον μεστό του, συγκροτημένο, επιστημονικά και ιστορικά τεκμηριωμένο λόγο αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στην έναρξη της επανάστασης και στην απελευθέρωση του Γένους, τονίζοντας ότι η ιστορία μας είναι η πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων είχε τότε τονίσει ότι :’’σεβόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες θα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και θα προσπαθούμε για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με ενότητα,με μοναδικό γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας μας, του Έθνους μας και του Λαού μας».
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ
Όπως αναφέρεται στο ιστορικό 700 σελίδων μοναδικής αξίας βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΙΓΙΟΥ (ΑΡΙΣΤ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ,1954,ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ) που ο γράφων συνεργάτης του BIGPOST.GR έχει στα χέρια του ,η τριανδρία των επιφανών Αχαιών ανδρών Λόντου, Ζαίμη και Παλαιών Πατρών Γερμανού τέθηκε επικεφαλής του μεγάλου κινήματος στην Πελοπόννησο που πρώτα ξεκίνησε στην Αχαία. Από το 1818 η Φιλική Εταιρεία είχε αρχίσει το έργο της στην Βοστίτσα και οι πρώτοι Αιγιείς φιλικοί ήταν οι :Ανδρ Λόντος, Πανάρετος, Λεων. Μεσσηνέζης, Παναγής Χρυσανθακόπουλος, Αγγελής Μελετόπουλος, Δημ Ιωάννου, Κωνστ.Αλεξανδρόπουλος, Ιωαν.Δεσποτόπουλος,Αντ.Τσούνης και Σπυρ.Χαραλάμπης.
Διαφωνίες μεταξύ παραγόντων της υπόδουλης Ελλάδας, η ανησυχία του Παλαιών Πατρών Γερμανού για τις παράτολμες ενέργειες του Αρχιμανδρίτη Γρηγόριου Δίκαιου ή κοινώς Παπαφλέσσα, οδήγησαν στην συνέλευση της Βοστίτσας στις 26 Ιανουαρίου του 1821. Όλοι οι κορυφαίοι αρχηγοί της Αχαίας, πολιτικοί και ιερωμένοι (με δήθεν πρόσχημα μια σοβαρή κτηματική διένεξη μεταξύ των Μονών Μεγάλου Σπηλαίου και Ταξιαρχών) συμμετείχαν κρυφά σε αυτήν, στο σπίτι του Βοστιτσιώτη προύχοντα Παναγιώτη Δεσποτόπουλου.
Εκφράστηκαν διιστάμενες απόψεις, έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις αναφορικά με την εξασφάλιση ξένης βοήθειας και την υποστήριξη βέβαια από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής καθώς και την ωριμότητα των συνθηκών για την έναρξη του αγώνα όπως και σοβαρές ενστάσεις για την υπέρμετρη φλόγα του Παπαφλέσσα.
Η συγκρατημένη ψυχοσύνθεση του Μητροπολίτη Γερμανού βρέθηκε σε αντίθεση με το «φλεγόμενο ηφαίστειο» Παπαφλέσσα ενώπιων των προκριτών της Βοστίτσας, αρχιερέων, Αχαιών και Καλαβρυτινών προσωπικοτήτων. Η συνέλευση επαναλήφθηκε στο Αίγιο κι άλλες ημέρες και αποφάσισε την προσωρινή αναβολή αν και ο προεστός των Καλαβρύτων Ασημάκης Φωτήλας πρότεινε την άμεση έναρξη της Επανάστασης.
Οι Τούρκοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τα τεκτενόμενα, αλλά ο εύγλωτος και βαθύς γνώστης της τουρκικής γλώσσας Ανδρέας Λόντος τους καθησύχασε και αποκοίμισε με διπλωματική μαεστρία πείθοντας τους ότι η αναταραχή οφείλεται σε ραδιουργίες του Αλή Πασά κι έτσι υπήρξε χρόνος να ασφαλισθούν τα γυναικόπαιδα της Αχαίας σε γύρω περιοχές.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κασσελάκης: Κλειδώνει η υποψηφιότητα του – «Θα κάνω τα πάντα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ»
- Κ. Μητσοτάκης: Πιλοτικά locker στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές – Βίντεο
- Καιρός – Τσαρταφύλλιας: Προειδοποίηση για βροχές σε 5 περιοχές τις επόμενες ώρες
- Γιώργος Λιάγκας κατά Μάρκου Σεφερλή: «Λες μπούρδες από χτες, το ποιόν μας το κρίνει ο κόσμος» – Bίντεο
- Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο ΟΠΑΠ Game Time: Η αγάπη για τον Ολυμπιακό και η σχέση της μαγειρικής με το ποδόσφαιρο
- Λίβανος: Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που εξερράγησαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ – “Υπήρχε αίμα στους δρόμους”
- ERT World – Σε απευθείας μετάδοση από το Ηρώδειο η συναυλία για την Κύπρο «Λαλώ σου ‘πόψε λευτεριά!»
- Λίβανος : Ποιες είναι οι θεωρίες για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις των βομβητών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook