Σάλος έχει προκληθεί από την παραδοχή του Άντονι Φάουτσι κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το εργαστήριο της Ουχάν, απ όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορωναϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, είπε Άντονι Φάουτσι, ο σύμβουλος Υγείας του Λευκού Οίκου .

Το σχόλιο του Αντονι Φάουτσι έγινε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή.

Συγκεκριμένα τα 600.000 δολάρια ήταν δωρεάτης ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), της υπηρεσίας των ΗΠΑ που εξετάζει και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι.

Τα χρήματα αυτά προωθήθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο στην συνέχεια πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν για μια «ήπια συνεργασία με πολύ γνωστούς Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορωνοϊό» για να εξεταστεί με αυτό τον τρόπο το ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

ΤΟ ενδιαφέρον των ΗΠΑ εκδηλώθηκε πριν χρόνια με τον SARS

Ο Φάουτσι αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορωνοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Τόνισε ακόμα ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα, ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορονοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth. Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ηταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα», ανέφερε ο Φάουτσι.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση», ήταν τα λόγια του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φάουτσι είχε δηλώσει στις 11 Μαϊου τα εξής: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο. Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ) επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να νοσήσουν ταυτόχρονα τρία άτομα που εργάζονται υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας στο εργαστήριο», σχολίασε στην εφημερίδα ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην επικεφαλής ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διερεύνησε την προέλευση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να νόσησαν από γρίπη τα άτομα που εργάζονται σε ένα τέτοιο εργαστήριο που διεξάγει έρευνες με νυχτερίδες για κορωνοϊό, ειδικά από τη στιγμή που κατέληξαν με πολύ χειρότερα συμπτώματα σε νοσοκομείο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της Covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες-μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας, στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και η οποία «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook