«Είμαστε όρθιοι και θα είμαστε εδώ. Πάμε μπροστά και θα νικήσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την κατάμεστη πλατεία Συντάγματος

Κάλεσμα στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την Κυριακή ώστε να στηρίξει τη δημοκρατία και να βάλει φρένο στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καθεστώς απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από την κατάμεστη πλατεία Συντάγματος.

«Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη να αναλογιστεί ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ, ποιες επιλογές αυτόν το σχεδιασμό αντικειμενικά τον βοηθάνε. Και ποια επιλογή τον αποτρέπει. Η μόνη επιλογή που τον αποτρέπει είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και παρά τις όποιες διαφορές και τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν μαζί μας, τους καλούμε να στηρίξουν αποφασιστικά τη δημοκρατία, το αύριο, τη ζωή τους. Να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μη λάβει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Καλούμε και κάθε πολίτη, παρά την κούραση δύο εκλογικών αναμετρήσεων, να προσέλθει στις κάλπες. Να μην βγάλει από το λογαριασμό της δημοκρατίας την ψήφο του. Γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο. «Γιατί είναι κρίσιμος για τη ζωή όλων ο συσχετισμός που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής. Και γιατί καμιά αναμέτρηση δεν κρίνεται πριν ο λαός την κρίνει την ψήφο του» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και έστειλε το μήνυμα της μάχης μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο «για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Για να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Τίποτα δεν έχει κριθεί πριν κλείσει και η τελευταία κάλπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «είμαστε και θα είμαστε εδώ, μαζί. Για να υπερασπιστούμε κάθε κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δεξιάς. Για να δώσουμε ανάσα στη Δημοκρατία και χώρο στην αντίσταση. Είμαστε και θα είμαστε εδώ, δίπλα σε κάθε πολίτη, που αναζητά το δίκιο του. Όρθιοι, με τα όπλα της δημοκρατίας, του λόγου και της ψήφου. Με το δίκιο των θέσεών μας, τις ιδέες και τις αξίες μας».

Όπως είπε, «με αυτά τα όπλα σας καλώ να δώσουμε τη μάχη της Κυριακής. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε σπίτι. Άνθρωπο τον άνθρωπο να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο. Με λογισμό, αλλά και με όνειρο θα δώσουμε τον αγώνα των ιδεών και των αξιών μας. Τον αγώνα της αξιοπρέπειας. Για μια δίκαιη κοινωνία, για ευημερία για όλους. Πάμε μαζί μέχρι τη νίκη, πάμε μπροστά και θα νικήσουμε».

Αέρας κοπανιστός οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινώντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν θα κρίνουν απλώς τον νικητή και τον ηττημένο, αλλά «ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις, τα επόμενα τέσσερα χρόνια», «θα κρίνουν σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται, δυο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα. Εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους, μια χώρα, μια κοινωνία και μια οικονομία, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιου διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου, πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρού κοινωνικού κράτους, ισχυρών θεσμών, καλύτερων αμοιβών, «όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία», στεγαστικής πολιτικής, στήριξης των αγροτών.

Από την άλλη είναι το σχέδιο της ΝΔ που, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά, συρρικνώνει το ρόλο το κράτους, υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές, αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές. Μίλησε για σχέδιο που θέλει να φέρει ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών στους ισχυρούς και μείωσης του εργασιακού κόστους, απόσυρσης του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά fund, μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να αναπαράγει κρίσεις και διεύρυνση ανισοτήτων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «προσπαθούν να κρύψουν αυτές τις πτυχές του σχεδίου τους», ότι «εξαγγέλλουν δεσμεύσεις που δε θα υλοποιήσουν, ενώ κρύβουν άλλες που θα υλοποιήσουν», διότι «το αληθινό κυβερνητικό πρόγραμμα της είναι αυτό που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ως Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες» -«είναι μια απάτη, αέρας κοπανιστός οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη». Είπε ότι αντίθετα προβλέπει μειώσεις δαπανών του δημοσίου για νοσοκομεία, σχολεία, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν προβλέπει πραγματική αύξηση του μέσου μισθού, ούτε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν.

«Έχουμε διαλέξει πλευρά στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα»
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, τονίζοντας ότι «εμείς στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, έχουμε διαλέξει πλευρά. Είμαστε με την ανθρωπιά. Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία. Και δε λογαριάζουμε χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, οικονομική δυνατότητα. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Για αυτό και δε λογαριάσαμε ούτε θα λογαριάσουμε ποτέ το κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την ανθρώπινη ζωή».

«Αυτό κάναμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «και με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην ιστορία του τόπου.

Όπου μας είπανε μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε. Γιατί; Γιατί δεν ήταν πλούσιοι ήταν κατατρεγμένοι. Γιατί δεν ήταν Έλληνες, δεν ήταν καν τουρίστες, ήταν πρόσφυγες.
Και τους απαντήσαμε: Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις αξίες και στον πολιτισμό μας, και να μιλάμε και να ρωτάμε. Γιατί εμείς αυτές τις αξίες υπηρετούμε. Και αυτές υπηρετήσαμε όταν κάναμε τη χώρα συνώνυμο της ανθρωπιάς όταν ήταν αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάναμε τη χώρα συνώνυμο ανθρωπιάς και δε θα επιτρέψουμε σήμερα κάποιοι να την κάνουν συνώνυμο της βαρβαρότητας».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στα σχέδια Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι διαφορές μας με τον πολιτικό μας αντίπαλο είναι πάνω από όλα αξιακές. Αλλά αποτυπώνονται και σε κάθε όψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής: Στις εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα. Στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την πρώτη κατοικία. Εμείς θέλουμε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό, δημόσια αγαθά. Αυτοί θέλουν 180 βουλευτές για να αλλάξουν το Σύνταγμα και να τα κατοχυρώσουν ως πεδία κερδοσκοπίας.

Εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας ως προϋπόθεση όχι μόνο της δικαιοσύνης αλλά και της συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Αυτοί τη βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειωθεί κι άλλο. Εμείς θέτουμε ως εθνικό στόχο την επόμενη τετραετία η Ελλάδα να σταματήσει τη πορεία απόκλισης από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Γιατί δεν αρκεί που μείναμε Ευρώπη. Πρέπει και να γίνουμε Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι« για να αντιστραφεί λοιπόν η πορεία απόκλισης της Ελλάδας από τον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, απαιτείται ένα νέο εθνικό σχέδιο στήριξης των κοινωνικών υποδομών και ισχυρών στρατηγικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Και αυτό το σχέδιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ένα πρόγραμμα κι ένα σχέδιο που έχει στον πυρήνα του την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη νεωτερικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Που προτάσσει ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας. Δίνοντας χώρο στην καινοτομία, τη γνώση, τη δίκαιη κατανομή των πόρων, τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Στηρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των νέων ανθρώπων. Και κλείνοντας την πόρτα στην λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των εξαγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, που παρουσιάζονται ως τάχα επενδύσεις.

Ένα πρόγραμμα που προτάσσει την αντιμετώπιση της ακρίβειας με την ενίσχυση των εισοδημάτων. Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Την αύξηση κατά 10% στους δημοσίους υπαλλήλους. Την επιστροφή της 13ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών, την απόδοση της αύξησης του 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους και σε όσους έχουν τη προσωπική διαφορά.

Ένα πρόγραμμα που προτάσσει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη. Ένα πρόγραμμα που πέρα από την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση, με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα, Προτάσσει και ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί, για τις μητέρες, για τα νέα ζευγάρια, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με αναπηρία.
Προτάσσει τέλος, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας, υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων. Κι ένα κράτος ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που δεν θα αποτελεί κομματικό ή οικογενειακό λάφυρο, αλλά εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών».

«Τη Δημοκρατία θα τη προστατεύσουμε μέχρι τέλους»
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επέμεινε «πολύ σε αυτές τις εκλογές, να αντιπαρατεθούν προγράμματα, αντιλήψεις, και οράματα. Ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν οι πολίτες, κρίνοντας νηφάλια και με γνώση των διαφορών μεταξύ των δύο εναλλακτικών σχεδίων. Αντιθέτως, ο πολιτικός μας αντίπαλος, η Νέα Δημοκρατία σχεδίασε και υλοποίησε για μία ακόμα φορά μια τοξική στρατηγική, επενδύοντας στα fake news. Αποπροσανατολίζοντας συνεχώς τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά επίδικα. Και μη διστάζοντας να ρίξει στην εκλογική αρένα, ακόμη και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης και της μειονότητας. Με όπλο τους το θράσος, το ψέμα και την ΕΥΠ, που την μετέτρεψαν σε εργαλείο εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η ΝΔ τόλμησε ακόμη και να γυρίσει τη χώρα στα μονοπάτια του διχασμού. «Εθνική εξαίρεση, είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μειοδότες οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι του. Εθνικόφρονες οι μισοί και μειωμένης εθνικής συνείδησης, οι άλλοι μισοί Έλληνες.

Ξύπνησαν μνήμες από τα πιο σκοτεινά χρόνια του διχασμού. Πήραν όμως το μάθημα που τους άξιζε. Ένα μάθημα εθνικής ευθύνης, πατριωτισμού, αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εμάς και τους μειονοτικούς βουλευτές μας ήθελε να διασύρει ο κύριος Μητσοτάκης. Και διέσυρε τελικά τον δικό του μειονοτικό υποψήφιο. Αποδιοπομπαίο τράγο τον έκανε, όπως το συνηθίζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι ο κατήφορος της ΝΔ «έφτασε μέχρι το σημείο να στείλει την κυρία Μπακογιάννη στη Θράκη.

Όχι για να ενώσει, αλλά για να διχάσει. Όχι για να καθησυχάσει αλλά για να απειλήσει. Αν δεν ψηφίσετε σωστά τούτη τη φορά θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια, ήταν το μήνυμά της. Και δεν ήταν μήνυμα μόνο για τη μειονότητα. Ήταν και είναι μήνυμα για κάθε πολίτη, που θα διανοηθεί να σταθεί απέναντι στη κομματική και οικογενειακή τους εξουσία.

Στέλνουμε λοιπόν σήμερα κι εμείς όμως από δω, από την Αθήνα, ένα μήνυμα. Προς όλους. Εμείς με τη πατρίδα δεν παίζουμε! Δεν είναι αναλώσιμη για μας η Ελλάδα, ούτε τη βγάζουμε στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους. Βάζουμε την πατριωτική ευθύνη πάνω από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Και τη Δημοκρατία θα τη προστατεύσουμε και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook