Ραγδαίες εξελίξεις καθώς ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει πίσω και σταματά την προέλαση των ανδρών της Wagner στη Μόσχα.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση Wagner στη Μόσχα και να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση της Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti που επικαλείτα την υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου.

Η υπηρεσία Τύπου του Λουκασένκο είπε ότι υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας με την PMC Wagner για την επίλυση της κατάστασης με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λουκασένκα και Πριγκόζιν διήρκεσαν όλη την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

Πάντως, έως στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της Wagner και του Κρεμλίνου στους ισχυρισμούς του Μινσκ.

Προελαύνουν βόρεια, προς τη Μόσχα, χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, οι δυνάμεις της Wagner. Κονβόι με 5.000 μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης πλησιάζει στη Μόσχα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή κοντά στην ηγεσία της Wagner.

Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση της ρωσικής περιφέρειας Κάλουγκα, νότια της Μόσχας, επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις, εν μέσω της ανταρσίας της Wagner. Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Κάλουγκα απέχει μόλις 180 χλμ. από τη Μόσχα.

Οι ρωσικές αρχές ακροβολίζονται με πολυβόλα σε στρατηγικά σημεία της νότια της Μόσχας για να παρεμποδίσουν τους άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης του Πριγκόζιν.

Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν θέσεις μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλων στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες της εφημερίδα Vedomosti.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων και του κινδύνου για τους πολίτες, ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν κήρυξε αργία για τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λιπέτσκ Ιγκόρ Αρταμόνοφ, περιοχής ανάμεσα στο Βορονέζ και της Μόσχας, επιβεβαίωσε ότι η Wagner μετακινεί εξοπλισμό στην περιοχή και έχει στόχο να συνεχίσει βόρεια με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει, άγνωστο πως προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400στα χέρια της Wagner στην περιοχή του Ροστόφ.

Το BBC επιβεβαίωσε ως γνήσιο βίντεο που δείχνει μια φάλαγγα οπλισμένων οχημάτων της Wagner να ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος συνδέει το Βορονέζ με τη Μόσχα μέσω του Λιπέτσκ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λιπέτσκ ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, είτε με δημόσια οχήματα είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης καυχήθηκε το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Βετεράνοι της Wagner δηλώνουν ότι περιμένουν την εντολή του Πριγκόζιν για να συμμετάσχουν στην εξέγερση.
Στη Μόσχα οχυρώνονται υπό το φόβο της Wagner, αλλά εμφανίζονται κυρίως μέλη της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), όχι του ρωσικού στρατού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook