Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και στα άλλα ιδρύματα που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας, είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Ελλείψεις, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περιθαλπόμενοι αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να τηρήσουν μέτρα ατομικής προστασίας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους οι χώροι αυτοί να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες. Υπάρχει ανάλογη αρνητική εμπειρία από όμοια ιδρύματα σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ με εκατόμβες νεκρών. Δείγματα αυτής της κατάστασης βιώνουμε και στη χώρα με περιστατικά σε ιδρύματα τώρα τελευταία, στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Ασβεστοχώρι και όχι μόνο, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται κυριολεκτικά λάστιχο και που αν δεν υπήρχε το φιλότιμο του προσωπικού, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πριν από λίγες ημέρες, 150 επικουρικοί εργαζόμενοι στα Κέντρα και τα ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας πληροφορηθήκαν, ότι μέχρι 31/3 θα απολυθούν γιατί δεν περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες προσλήψεων. Η εξέλιξη αυτή, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο περιθαλπόμενους, βαριά αναπήρους και παιδιά των κέντρων προστασίας, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που θα απομείνει για να καλύψει τα τεράστια κενά.

Η δικαιολογία που προβάλλεται από το Υπουργείο, ότι οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν από 150 καινούργιους εργαζόμενους, εκτός του ότι αποτυπώνει την απαράδεκτη πρακτική της “ανακύκλωσης της ανεργίας” που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αποδεικνύει και ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι σύνθετες ανάγκες των Κέντρων Πρόνοιας που απαιτούν πολύ περισσότερο προσωπικό. Επιπλέον θα πολλαπλασιαστούν οι κίνδυνοι και θα δημιουργηθούν πρόσθετες δυσκολίες στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού οι νεοπροσληφθέντες δεν θα έχουν γνώση του χώρου.

Το KKE με δύο ερωτήσεις στη Βουλή (Μάρτιος και Απρίλιος 2020), έθεσε το πρόβλημα και τεκμηριωμένες προτάσεις, που οι εξελίξεις τις επιβεβαίωσαν. Η επιμονή όμως στις παραπάνω απολύσεις φανερώνει ότι αποτελούν ένα ακόμη μέσο στην προώθηση της λεγόμενης “αποιδρυματοποίησης”- και του κλεισίματος αυτών των δομών κατ’ απαίτηση επιχειρηματιών και Ε.Ε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση και σε αυτούς τους τομείς. Σχέδια και αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά το παιδί χωρίς οικογένεια, η στήριξη των ΜΚΟ, η άμβλυνση των κριτηρίων για την υιοθεσία και αναδοχή, η αποψίλωση υπηρεσιών με πείρα δεκαετιών στους συγκεκριμένους τομείς, φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει στην εμπορία παιδιών.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

–Ώστε να μην απολυθούν οι 150 επικουρικοί και οι άλλοι συμβασιούχοι και να ξεκινήσει η διαδικασία μονιμοποίησης τους.
–Ενόψει της κορύφωσης του 3ου κύματος της πανδημίας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ και ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους και περιθαλπόμενους.
–Για το άνοιγμα νέων δομών, που είναι αναγκαίες ώστε να γίνει η απαιτούμενη αραίωση των φιλοξενούμενων και ώστε να απορροφηθούν οι δεκάδες αιτήσεις για εισαγωγή στα κέντρα πρόνοιας, οι οποίες εκκρεμούν από χιλιάδες βαριά ανάπηρους και ηλικιωμένους.

Η Βουλευτής
Κανέλλη Λιάνα»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook