«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους. Γιατί βλέπετε ότι ανά 6 ώρες και ανά 12 ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή σύσκεψη .

Όπως είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Πρόκειται για μια κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει κατά κύριο λόγο την Τρίτη, ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, και πιθανόν να επεκταθεί μέχρι την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτία, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, φυσικά της Εύβοιας και βέβαια της Κρήτης.

Κλειστή η Εθνική  Οδός Αθηνών – Θηβών από το βράδυ
Από το βράδυ της Κυριακής, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, θα κλείσει η παλαιά Εθνική οδός Αθηνών – Θηβών για τα βαρέως τύπου οχήματα. Αναμένεται εκτίμηση βάσει του πώς θα εξελίσσεται το φαινόμενο και κατόπιν της ενημέρωσης που θα υπάρξει από τους αρμόδιους φορείς, για το αν και τι μέτρα θα ληφθούν.

Το μεσημέρι (15:00) ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. «Νέα σύσκεψη αύριο, οι πολίτες να τηρούν τις πάγιες συστάσεις για την προστασία τους» ήταν το μήνυμα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:
Σήμερα συνεδρίασε στις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με τους επιστήμονές μας και μετά είχαμε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με την προεδρία της κυβέρνησης και όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία. Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους, γιατί βλέπετε κι εσείς ότι ανά 6 ώρες κι ανά 12 ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για μας. Θα υπάρξει σύσκεψη αύριο στις 12:00 των επιστημόνων και μετεωρολόγων, προκειμένου να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες ήταν οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια.
Ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό σε κάθε περίπτωση. Τα βασικά πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τέτοιες μέρες, αν μπορούμε να αποφύγουμε τις μετακινήσεις.


Προφανώς έχουμε τα βασικά μέσα στο αυτοκίνητό μας και κατά κύριο λόγο είναι υποχρεωτικές πλέον οι αλυσίδες.
Ακούμε τις ενημερώσεις και τις οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία φυσικά από την Ελληνική Αστυνομία και την οργανωμένη Πολιτεία».

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε επίσης ότι υπάρχει πρόγνωση αυτή την στιγμή κατά περιόδους και ώρες, από τη Δευτέρα το βράδυ προς την Τρίτη για τις περιοχές που ανέφερε, για πιθανές χιονοκαταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέμους 9 και 10 μποφόρ, πιθανές κατολισθήσεις, ενδεχομένως στην Κρήτη, καθώς και πτώσεις δέντρων, που αφορούν, όπως είπε, και τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. «Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν πάλι αύριο το πρωί σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία και με την πιθανή ή όχι τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Γενικώς η σύστασή μας είναι προσοχή για αυτές τις επόμενες ώρες και μέρες. Η πρόληψη είναι καλύτερη και πιο ισχυρή από την αντιμετώπιση. Επομένως, αν δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης και επιβάρυνσης, αυτό θα το συνιστούσαμε. Θα περιμένετε μέχρι αύριο για να ακούσετε την επικαιροποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τις τελικές αποφάσεις», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (Διευθυντής της ΕΜΥ), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Στην ευρεία διυπουργική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛΑΣ , του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (Διευθυντής της ΕΜΥ), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος), εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων καθώς και εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook