Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο ζήτημα με τα στοιχεία του 2022 να είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικά. «Μια γέννηση ανά δυο θανάτους, στατιστικό το οποίο δυστυχώς κλιμακώνεται

Τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό έκρουσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση που διοργανώνουν για 2η συνεχόμενη χρονιά η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το δημογραφικό είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο ζήτημα με τα στοιχεία του 2022 να είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικά. «Μια γέννηση ανά δυο θανάτους, στατιστικό το οποίο δυστυχώς κλιμακώνεται. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της και η πανδημία αλλά οι τάσεις είναι ανησυχητικές. Εθνικός κίνδυνος που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να γίνει καθεστώς. Ο λαός μας σήμερα είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Η πληθυσμιακή υποχώρηση έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και δεν αφορά όλη την επικράτεια», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε υπάρχουν δείκτες που προδιαγράφουν ένα ευοίωνο μέλλον καθώς η χώρα σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα η ανεργία μειώνεται.

Όπως ανέφερε το δημογραφικό στη Ελλάδα, επιβαρύνεται κι από άλλες ιδιαιτερότητες. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια. Έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες, με τη συνολική πάντως δημογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας. Και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου πολλοί άλλοι δείκτες το προδιαγράφουνε εξαιρετικά ευοίωνο. Γιατί πράγματι η πατρίδα μας έχει σήμερα αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση, σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας την ανεργία, παρά τις δυσκολίες το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί να στηρίζεται, όμως τι νόημα θα έχει μια τέτοια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη φωτεινή πορεία εάν παράλληλα η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στους πρωταγωνιστές της, πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του αύριο. Και σε αυτό ακριβώς το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα».

Όπως σημείωσε το δημογραφικό πρόβλημα, συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα του τόπου και με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και την ευημερία των επόμενων γενεών.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και γρήγορα αποτελέσματα. Είναι μια πολύχρονη και άνιση προσπάθεια. Προϋποθέτει πολλούς συμμάχους. Κράτος και επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης. Τα ζευγάρια κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και λιγότερα παιδιά. Ταυτόχρονα αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων όπως και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας το οποίο είναι πιο απαιτητικό».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ανέλαβε δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού όπως η αύξηση του αφορολόγητου για τα νοικοκυριά με παιδιά, η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000€ για κάθε γέννηση, η χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενους γονείς ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει και ο θεσμός των νταντάδων της γειτονιάς.

«Έχουμε προφανώς ανάγκη από πολλά περισσότερα παιδιά αλλά και από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο τελευταίος νόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων έρχεται για να καταστήσει την τρίτη ηλικία όχι μόνο υγιή αλλά και ενεργή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη σε όλες τις εκφράσεις, η αύξηση των μισθών και το brain drain», σημείωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: « Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή σε συγκεκριμένες επιδιώξεις ώστε να επιτύχουμε σταθεροποίηση γεννήσεων και σταθερή αντιστροφή των ρυθμών γεννήσεων».

Ο δισταγμός νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός είπε ακόμη και τόνισε ότι σε αυτή την παράμετρο ευθύνονται δράσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων, ή ο θεσμός του Πρώτου Ενσήμου που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία. Τόνισε ότι αν και γενναίες ούτε αυτές οι πρωτοβουλίες αρκούν καθώς καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού.
«Έχουμε ανάγκη από πολλά περισσότερα παιδιά. Έχουμε ανάγκη όμως κι από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας», είπε τονίζοντας τη σημασία των πολιτικών της δημόσιας υγείας στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της πρόληψης.
Πρόσθεσε ότι πρόσφατα για πρώτη φορά αποφασίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το ζήτημα της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι μια κρίσιμη προτεραιότητα την οποία πρέπει να αναδείξουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook