«Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες “εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς”», αναφέρει συγκεκριμένα

Την ιδέα να ονοματίσει τις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου είχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία μνημόνευσης τους.

«Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες “εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς”, αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν “στιγματισμούς και διακρίσεις”, με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι κατά το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτόξευεε συνεχώς τα πυρά του την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός. Συχνά μιλούσε με ειρωνικό ύφος για κινέζικο ιό ή για «Κουνγκ Φλου». Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».

Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).

Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook