Την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσίοδρας.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4000 ενεργά κρούσματα στη χώρα με αυξητική τάση  και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα εκτιναχθούν στις 7000-8000 .

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρεάζονται λιγότερο».

Τι είπε για τα τεστ ο Τσιόδρας

Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα, είπε. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

Αύξηση κατά 78% των κρουσμάτων σε όλη την Αττική με 4.000 ενεργά κρούσματα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Συγκεκριμένα, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα. Στο δυτικό τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook