Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των οκτώ σορών από το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη το Σάββατο, Καβάλα ενώ συνεχίστηκαν και οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βλημάτων από την περιοχή.

Από σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν οι έρευνες των πυροτεχνουργών, στην περιοχή της Καβάλας όπου έπεσε το αεροσκάφος οι οποίοι θα εξετάσουν το χώρο σε ακτίνα 500 – 1.000 μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα βλήματα θα απομακρυνθούν από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Από την άλλη ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης , είπε στον ΣΚΑΙ ότι για 2 μήνες να γίνεται δειγματοληψία για τοξικό περιεχόμενο, ενώ δεν θεωρεί απαραίτητη τη χρήση μάσκας από τους κατοίκους.

Πάντως χτες η ειδική ομάδα του Στρατού απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία τοξική ή επικίνδυνη ουσία στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Σαρηγιάννης, «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».

Για το λόγο αυτό, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».

«Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα»

Ο Πασχάλης Λιόντας, κάτοικος του χωριού, είδε με τα μάτια του το φλεγόμενο αεροσκάφος να οδηγείται στη μοιραία πτώση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής. Ο ίδιος περιέγραψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» εκείνα τα κρίσιμα λεπτά.

«Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμα», δήλωσε.

Αμέσως ο κος Λιόντας κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού και υπήρξε ενημέρωση από το δημαρχείο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

«Ευτυχώς δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή»

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α., εξήγησε στο MEGA πως το τετρακινητήριο Antonov μπορεί να πετάξει στον αέρα με τρεις ή ακόμα και δύο κινητήρες.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η φωτιά δεν ήταν δυνατό να σβήσει και μεταδόθηκε και στον άλλο κινητήρα. «Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», δήλωσε και τόνισε πως το ευτυχές γεγονός μέσα σε αυτή την τραγωδία ήταν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων;

Για την επικινδυνότητα του φορτίου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας είχε κάνει λόγο πως το φορτίο περιείχε φωτιστικά βλήματα, με τον καθηγητή να εξηγεί πως «ξέρουμε ότι αυτά περιέχουν φώσφορο και μετά από έκρηξη μπορεί να δώσει διοξείδιο του φωσφόρου, που μοιάζει με λευκή σκόνη».

Ο κος Σαρηγιάννης τόνισε πως αυτή η άσπρη σκόνη προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στα χείλη, ωστόσο δεν απειλεί σε βάθος χρόνου την υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος.

Αν και δεν υπάρχει ένδειξη για ισχυρή τοξικότητα στην περιοχή, εκείνο που τον ανησυχεί είναι η ύπαρξη καύσης μεταλλικών και πλαστικών βλημάτων του αεροσκάφους, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν τοξικές ουσίες.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Μυστήριο με το φορτίο του αεροσκάφους

Την ίδια στιγμή, μυστήριο φαίνεται να καλύπτει το φορτίο του αεροσκάφους, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις των Σέρβων ότι επρόκειτο για πτήση cargo και τη μεταφορά εκπαιδευτικών βλημάτων όλμων (60 mm M62 και 82 mm M62), καθώς και φωτιστικών βλημάτων όλμων 82 mm M67.

Πηγές της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας ανέφεραν στα «ΝΕΑ», ότι στο σχέδιο πτήσης του Antonov-12 αναγραφόταν ως αιτιολογία το «Ferry Flight» (απλή πτήση από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο), αντί του «Cargo Flight» (εμπορική πτήση). Η αποφυγή προσδιορισμού του φορτίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παραπέμπει σε πρακτικές παράνομης διακίνησης χημικών (ή και ραδιενεργών) όπλων.

Στην προκειμένη περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα έπρεπε να δηλωθεί και η «επικινδυνότητα του φορτίου» και να ληφθεί ειδική άδεια υπέρπτησης από την αρμόδια διεύθυνση (Α1) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (γραφείο Α7). Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, προσθέτουν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πτώση του Antonov-12 στην αγροτική περιοχή μεταξύ των χωριών Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, 25 μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Καβάλας, τα μέλη της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, πέραν όλων των άλλων στοιχείων, θα ελέγξουν κυρίως τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους: Το ένα καταγράφει τα στοιχεία πτήσης (flight recorder) και το δεύτερο τις συνομιλίες των πιλότων του (κυβερνήτη και συγκυβερνήτη) με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (voice recorder). Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν δύο καταγραφείς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook